Steeds meer Nederlandse en Europese Corona QR-Codes worden geblokkeerd

Het blokkeren van een QR-code werkt via een 'deny-list'. Als een medewerker in bijvoorbeeld de horeca een Corona QR-code, die op deze zwarte lijst staat scant, dan kleurt het scherm rood.

Steeds meer valse Corona QR Codes komen op de markt

Ministerie van VWS

Het Ministerie van VWS maakt jacht op de frauduleuze Corona QR Codes waarmee men tracht binnen te komen bij locaties waar men voor toegang een CTB (Corona Toegang Bewijs) moet laten scannen, zoals Horeca, Theaters, Bioscopen en Culturele Instellingen.

De laatste tijd zijn dan ook al diverse verkopers van valse QR-codes door de mand gevallen. Waaronder medewerkers van de GGD welke illegale QR-Codes verkochten.

Zwarte Lijst

Het blokkeren van een Corona QR-code werkt via een zogenaamde ‘deny-list’ welke aan de Coronacheck Scan App is toegevoegd. In deze zwarte lijst staan zowel de geblokkeerde Nederlandse- als Europese QR-codes.

Als een medewerker in bijvoorbeeld de horeca een Corona QR-code, die op deze zwarte lijst staat scant, dan kleurt het scherm rood.

CheckScan en Covid Pass Scan

Naast de controle op vervaldatum en de certificaten van de uitgevende instanties, controleren de CheckScan uitvoeringen en Covid Pass Scan voor Windows ook de nieuwe “deny list”.

Een Corona QR-code welke in deze zwarte lijst is opgenomen zal dan ook bij het scannen worden afgekeurd, waarbij de controleur de juiste feedback krijgt.